VGP terápia

VGP terápia

A mozgató szervrendszer egyre gyakoribbá váló sportsérüléseinél a legnagyobb kihívás a sérülés előtti sportképesség helyreállítása a lehető legbiztonságosabban, a lehető legrövidebb idő alatt és költséghatékonyan, ami a hagyományos konzervatív és műtéti módszerekkel nem mindig érhető el.

Az egyik új lehetőség a szervezet öngyógyító (természetes gyógyító) mechanizmusainak felhasználása, a saját vérből előállított VGP alkalmazásának lehetősége. Az eljárás lényege automatizált vérlemezke gyűjtés, azaz thrombocyta koncentrátum létrehozása.

Ez a kezelés nem a saját vér terápia (auto-haemo terápia), amelyet már az 1900-as évek elejétől alkalmaznak az orvoslás különböző területein, pl. csonttörések, lábszárfekélyek gyógyítására, és az immunrendszer erősítésére, hanem autológ plazma terápia. A saját vérből előállított VGP tulajdonképpen a teljes vér egyik része, amelyben a vérlemezkék jóval nagyobb (4-szer, 8-szor) koncentrációban vannak jelen. A VGP tehát úgy definiálható, mint egy vérszármazék, amelyet a saját teljes vér differenciált centrifugálásával hoznak létre, amelyben a vérlemezkék koncentrációja magasabb, mint az alapvérben

Az előnyös tulajdonságok úgy érvényesíthetők, hogy a sérült területre a beteg saját véréből előállított VGP-t juttatunk, ami a szervezet természetes gyógyulási folyamatát felgyorsítva elősegíti a sérült szövetek gyógyulását. A VGP-terápia olyan eljárás, ami lehetővé teszi az autológ növekedési faktorok koncentrációjának növelését. Amikor a vérlemezkék aktiválódnak, növekedési faktorok szabadulnak fel és elindítják a szervezet természetes gyógyulási válaszreakcióját.

A kezelés gyakorlati kivitelezésekor mintegy 30 ml vért veszünk a vérvételhez hasonlóan a könyök vénából. Ezt egy speciális centrifuga alkotóelemeire bontja. Végül mintegy 10 ml plazma marad a speciális tégely aljában, amely a vérlemezke sűrítményt tartalmazza, amely megemelkedett koncentrációban tartalmaz növekedési faktorokat. Az így kapott VGP-t visszainjekciózzuk helyi injekciók sorozatának formájában ugyanannak a páciensnek a betegséggel érintett területébe (pl. ízület vagy izom).A kifejlesztett készlet biztonságos és kényelmes kezelést tesz lehetővé.

Az alkalmazást követően a sérülés típusától függően általában 48-72 óra pihenőre van szükség. Ennek letelte után nyújtógyakorlatok megkezdése javasolt, majd többnyire 2 hét eltelte után lehet erősítést végezni.A készítményből általában 1 elegendő, esetenként 2 vagy maximum 3 beadására kerülhet sor.